Haberleşme birden fazla paydaş gerektirir ve tıpkı bir orkestra gibi uyumlu olması şarttır. Nasıl müzikte bas gitar davul “kick”iyle uyumlu gitmediğinde kulak tırmalanırsa, gönderici ile alıcı arasındaki sinyalleşme senkronizasyonunu kaybederse aynı durum oluşur. Manchester Kodlaması asenkron haberleşmede fazlaca kullanılır ve senronizasyonun bozulmamasına imkan tanır.

Senkron Haberleşme

İnsanlar bu problemi çözebilmek için “clock” dediğimiz sadece iki tarafın sürekli senkronize kalmasını sağlayan bir hat kullanmaya başlamışlar.

Senkron Haberleşme
Senkron Haberleşme

Asenkron Haberleşme

Karşı tarafa gönderdiğimiz mesajı bir cümle olarak düşünün. Harfler bizim için bitleri, kelimeler ise veri çerçevelerini ifade eder. Asenkron haberleşmede her veri çerçevesinin başlangıcını, bitişini ifade eden bit dizgileri bulunur.

Asenkron Haberleşme
Asenkron Haberleşme

Farkı görmeniz için üçüncü sıraya asenkron haberleşme örneğini ekledim. Asenkron haberleşmede ayrı bir “clock” hattı bulunmaz, mesajı alan taraf ile gönderen taraf her çerçeve başında ve sonunda senkron olurlar. Eğer veride bir hata varsa bile bu en fazla bir kelimeyi yanlış anlamanıza sebep olur.

Start biti (0) ile başlayan ve Stop biti (1) ile biten 1 byte’lık veri çerçeveleri gönderiyorsanız; 6 bitlik data göndermek için toplamda 8bit gönderiyor olursunuz.

Baudrate hesaplarken 8 sayısını, bitrate hesaplarken 6 sayısını kullanırsınız.

Manchester Kodlaması

Yukarıdaki 8 bitlik çerçeveyi düşünelim. 6 bitlik verimiz : 1,0,0,0,1,0 bitlerinden oluşsun. Özellikle kablosuz haberleşmede, ortam gürültüsünün yüksek olduğu ortamlarda, bu verinin karşıya 1,0,0,1,0,0 olarak gitmesi olasıdır.

Manchester Kodlaması
Manchester Kodlaması

Manchester Kodlaması ‘nda karşı tarafa 1 verisini göndermek için 1 ve 0, 0 verisini göndermek için ise 0 ve 1 gönderilir. Bant genişliği iki katına çıkar ama yukarıda bahsedilen üst üste 0 yada 1 gönderilme durumunda senkronizasyonun bozulma durumundan kurtuluruz. Çünkü en fazla 2 adet 0 yada 1 biti ard arda gelebilir. Kısacası veri gönderirken voltaj seviyesi yerine, voltaj değişikliğini dikkate alıyoruz.

Manchester Kodlaması Kullanım Alanları

Manchester Kodlaması aynı zamanda biphase kodlama olarak da biliniyor. Kablosuz haberleşme alanında, otomotiv sektöründe CANBUS ve VAN protokolünde, aydınlatma otomasyonu alanında DALI protokolünde kullanılmaktadır. Aşağıda ilgili yazılarımın bağlantılarını da bırakıyorum ilgi duyup okumak isterseniz.

Daha fazla bilgi sahibi olmak için;

http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/Atmel-9164-Manchester-Coding-Basics_Application-Note.pdf