Sunucuya putty ile ssh üzerinden bağlanıyoruz.

Sunucuya root kullanıcısıyla bağlanın, yada önce daha düşük bir kullanıcı yetkisiyle bağlandıktan sonra “su – root” ile root kullanıcısına geçiş yapın.

Sunucuya bağlandıktan sonra more komuduyla mevcut varsayılan ağ geçit adresini görüyoruz.

# more /etc/defaultrouter
10.0.100.254

Yukarıdaki dosyayı metin editörü “vi” ile düzenleyerek yeni gw adresini belirleyebiliriz.

# vi /etc/defaultrouter

Vi editörü kullanmak yeni başlayanlar için başlı başına bir sorun kabul ediyorum. Onunla ilgili ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum. Yazı hazır olduğunda burdan bir link eklerim yazıya gitmek için, fakat şimdilik imdadınıza google koşması gerekiyor, yada ;

echo IP_ADRESI > /etc/defaultrouter

Yukarıdaki basit komut, IP adresini ekrana yaz, onun çıkışını da /etc/defaultrouter dosyasına yaz. Kesinlikle vi’den daha kolay.

Evet yukarıdaki sansürlediğim kısmı yeni default router adresiyle güncelledikten sonra dosyayı kaydettiniz, herşey bitti mi ? Hayır, normalde ya network servisini yeniden başlatmalısınız yada sunucuyu yeniden başlatmalısınız. Yardımcı bir komutla işi bitiriyoruz.

Aşağıdaki komut sunucu yeniden başlayana kadar aşağıda belirteceğiniz ip adresini D. GW adresi olarak ayarlayacaktır. Sunucu yeniden başlarsa ne olacak? Korkmaya gerek yok zaten /etc/defaultrouter dosyasına da aynı verinin girişini bir dahaki boot’da etkin olacak şekilde ilk kısımda girmiştik.

route add default IP_ADRESI

Geçmiş olsun.