Benim Hakkımda
Doğuş Üniversitesi, Elekronik ve Haberleşme Mühendisliği mezunuyum.
Okul yıllarında aktif olarak IEEE öğrenci kolları ve çeşitli mühendislik çalışma gruplarında bulundum.
2008 yılında telekomünikasyon sektöründe çalışmaya adım attım.
2016 yılından bu yana Avaya Türkiye’de Servis Müdürü olarak görev yapıyorum.
İş dışındaki vaktimde elimden geldiğince teknolojiden uzak kalmamaya çalışıyorum. Yeni yazılım teknolojileri, bulut, haberleşme, ev otomasyonu, nesnelerin interneti üstüne fırsat buldukça deneysel çalışmalar yapıyorum.
Kasım 18, 2011 at 15:01
merhaba araçlardaki obd 2 bağlantısı ile ilgili yazınızı okudum. acaba obd 2 protokolleriyle ve bu cihazlarla alakalı chiplerine yüklenen program bilginiz varmı. aracın beyninden alacağım bilgiler ile cihaz kontrol etmek istiyorum acaba imakanı var mı? yardımcı olursanız sevinirim.
Kasım 18, 2011 at 22:48
Obd2 adaptorlerin icinde elm327 dedigimiz hazir programlanmis pic chipler oluyor. Benim gorduklerim 40 bacakli 18 serisi mikro denetleyicilerdi.
Obd2 can tabanli bir haberlesme dili ve can ile ilgili kendin bir urun gelistirmen icin gercekten cok alt katmandan ise girismen gerekiyor.
Onerim bu tarz bir urun kullanarak once urununun sinirlarini somut olarak ortaya koymandir. Bazen gercekten amerikayi yeniden kesfetmek insani caydiriyor cunku. Kontrol etme konusunda da obd2 pid leri diagnostics icin uygun bir arayuz. Donanim kontrolu icin fransiz araclarinda van protokolu, alman araclar icinde bildigim kadariyla i-bus isimli can tabanli alt protokolunu kullanman gerekecek.
Mikrodenetleyici programlama tarafinda picbasic, assembly, yada pic-c kullanabilirsin.
Kolay gelsin.
Aralık 22, 2011 at 01:00
burak kardeşim , obd ile ilgili yazını okudum izmirde sanayi sitesinde tır tamiri üzerine dükkanım var, aynı zamanda avrupa dan gelen bir cihazla ecuların flash epromlarındaki yazılımı değiştirerek tork ve motor gücü arttırma işlemini yapıyorum. fakat bir aracın ecusunda sorun yaşıyorum.bayisi olduğum firmada işi çözemedi bu ecu için cihaza bir arayüz program yazabilirmisin eğer ilgilenirim dersen sevinirim zafer aydoğan [email protected]
Ocak 17, 2012 at 15:29
Merhaba sıfırdan bir cep telefonu yapmayı düşünüyoruz. daha önce böle bir çalışmanız oldumu ?
Ocak 30, 2012 at 15:27
merhaba burak bey obdii code ile olan yazınızı okudum. ben bu projeyi bir micro işlemci üzerinde yapmak istiyorum ve kullanmak istediğim arac da golf 6 tabiki kod bakımından da verdiğiniz kodları kullanacağım. bunun için elinizde bulunan veya önere bileceğiniz benim yararlana bileceğim farklı kaynak ve tabiki sakıncasıda yoksa sizin yazdığınız programın kaynak kod larını mailime ata bilirseniz. golf un can haberleşme hakkında bilginiz var ise de paylaşırsanız size minnetar olurum. size iyi çalışmalar dilerim
Şubat 14, 2012 at 12:52
Burak Bey selamlar.
elm327 cihazını Türkiyede nerden temin edebilirim.
Şubat 14, 2012 at 17:31
sahibinden.com da satan kişiler var. diagnostik cihazlarını bende satıyorum. ama şu an elimde hazır elm 327 yok.
zafer aydoğan
üçel iveco özel servis
tel : 232 479 77 97
gsm : 532 568 16 44
Şubat 15, 2012 at 00:38
Bende İstanbulda gunesli taraflarinda oto sanayiide bulmustum. Ama satan arkadasa sahibinden.com’dan ulasmistim
Mart 8, 2012 at 12:34
Burak Bey ,öncelikle iyi günler dilerim.Araçlarda can bus dolayısıyla Van Bus sistemi hakkında araştırma yapmaktayım.Gördüğüm kadarı ile bu konu hakkında oldukça bilgi sahibisiniz.Yardımınızı rica ediyorum.Araçlarda MCP2551 ile Can Bus haberleşmesine dair yazılarınızı okudum.Sormak istediğim şudur: MCP25517’i aracın Can l ve Can H uçlarına bağladığımızda bu parça araçtan aldığı bilgiyi bir başka şekilde RXT ucundan çıkış veriyor.Çıkış olarak verdiği değer dijital bir değer midir veya değilse verdiği değer ne tür bir değerdir.Sözün kısası RXT ucundan alacağım değeri bir başka PIC’e (örneğin 16f877) aktararak istediğim bir işlemi gerçekleştirmeye çalışacağım.Konu hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. Konu ile ilgili Türkçe bilgi bulabileceğim bir yer var mıdır?Mali adresim [email protected] dur. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Mayıs 11, 2012 at 23:56
Can H ve Can L portlarindan transmisyon differential olarak saglaniyor. Kendi aracimda yaptigim olcumlerde on ekran panelinden soktugum van kablosunun sinyallesme pinlerini bulmak yarim saatimi almisti. Osiloskopta olctugum degerler -4.5 ve +4.5 volttu. Bunu test etmek icinde her bir ucu tek tek olctum. Ne zamandir elektronikle ilgilenemiyorum isim yuzunden. 2-3 sene oncesinde 16 serisi 40 pinli modeller mercedes gibiydi. Ama simdi yerinizde olsam yine microchipin dsp modellerine egilin, en azindan 18 serisi. Elm327 nin official sayfasindaki datasheeti inceleyebilirsiniz. Zaten onlarda pic 40 pinli 18 serisi bir mikrodenetleyici kullanmislar.
Ben test icin kendime bir devre yapmaya calismistim bi 4-5 ay once. Basit bir 16f84 onune mcp2551 i bagladim ve bir led lambayi bir portun outputuna bagladim. Devreyi arabaya bagladim van + van- portlarina ledden aracin uzaktan kumandadan kapi kitlemesinde bile van a data geldigini gordum. Bu arada sakin ters baglama, butun gosterge panelinde error vs. yazilar cikiyor. Sanirim ters bagladigimda yanlislikla kendimi master yapiorum ve aractaki tum cihazlar beni dinlemeye basliyor.
Ekim 13, 2012 at 00:38
Merhaba Burak Bey,
Ben ELM327 ile Opel Corsa-D Direksiyon açı bilgisi ve tekerleklerin hız bilgilerini almak istiyorum. Opcom cihazı ve ilgili yazılım ile bu bilgilerin alındığını gördüm, ELM ile bu bilgileri alabilmek için pid kodlarını biliyor musunuz veya nereden bulabilirim?
Teşekkür ederim.
Ekim 13, 2012 at 01:51
bu tip bilgileri normal obd-2 üzerinden alamazsınız. aracın can bus arayüzünden direk almalısınız. Yine bu tip verileri device-specific pid’lerle broadcast ediliyor bus üzerinde. Bunun tek yolu da bir sniffer bağlayıp can bus analizi yapmak.
Çok kafa karıştırmak istemiyorum ama aynı şekilde elm327 obd-2 okuyucuyuda söküp yada sökmeden can-h can-l uçlarını aracın obd-2 olmayan bir can bus arayüzüne bağlarsanız, elm327’nin monitor özelliğini aktif edip can bus üzerindeki bütün verileri de dinleyebilirsiniz.
Bu arada yukarıda yazdıklarım sadece direksiyon açısı için, onun dışında tekerlek hız bilgisi = km/saat dediğimiz veri ise; standart obd-2 üzerinden problemsiz alabilirsiniz. Yazımda hız için gerekli pid’leri de paylaştığımı hatırlıyorum.
Ekim 30, 2012 at 11:53
Tekrar Merhaba,
Aynı araca obdii portunu çoklayarak aynı anda iki adet scanner (Opcom ve elm) bağlantısı yapmak mümkün müdür acaba? Nelerle karşılaşılabilir? Çalışır mı? Araca zarar verir mi?
Teşekkürler.
Ekim 13, 2012 at 19:24
Hızlı cevap için teşekkür ederim,
konuyu araştıracağım.
Şubat 27, 2013 at 15:11
slm akadasın bende cin malı elm 327 aldım ancak kuramıorum arabırım buunamadı sınyalını alıorum bunun ıcın bana yardımcı olurmusun
Temmuz 13, 2016 at 14:05
Merhaba Burak bey.
Ben arabalarin gosterge panellerini araba disarisinda calistirmak istiyorum. Bu yonde bir argem var. Bu islemo yapmak icin mikrochip ten can bus analiyzer aldim. Aracin veri akisini bu can bus ile dinliyorum ve bilgisayara kahdediyorum. Ardindan paneli sokerek masada panele +12 . şase ve data kablolarini baglayarak bilgisayardan okudugum verileri gondermeye calisiyorum. Bu sekilde panelin calismasi gerekirken bunu henuz basaramadim. Bu konuda sizden destek veya danismanlik talebim olacak. Atolyemiz okmeydaninda. Bana 05542980598 numaramdan ulasabilirsiniz. Lutfen arayin telefonda veya yuz yuze ayrintili olarak goruselim.
Iyi calismalar dilerim.
Ekim 27, 2016 at 14:05
İbrahim Bey, biraz geç oldu ama dönüş yapacağım size.