Categories: Elektronik

Rs 485 ile PC ve Pic’i Haberleştirebilmek :)

Geçenlerde bir projede uzun mesafede bir kullanıcı modülü ve bilgisayar arasında bağlantı sağlamam gereken bir ihtiyaç doğdu. Nasıl yaparım derken; RS 485 diye bir standardın olduğunu geç de olsa öğrendim. Çok bilinen bir şey olmasına rağmen bir PIC mikrodenetleyiciye RS-485 protokolündeki verinin nasıl okutulacağı hakkında net bir bilgiye ulaşamadım.
Bilgisayardan veriyi yollamak için Rs-232’den Rs-485’e çeviren modüllerden aldım. piyasada bol miktarda bulunuyor. İstanbul’da bulunanlar için Anadolu yakasında “Yazıcıoğlu”, Avrupa yakası’nda ise “Selanik” pasajları uygun yerler olabilir. Rs-485’te mesafeden kazanmak için iki kablo arasında birbirine zıt potansiyel farktan yararlanılıyor ve sinyal kuvvetlendirilerek yollanıyor. Böylece daha uzak mesafelere, yüksek hızda veri yollanabiliyor.
Devrenin alıcı tarafında ise; iki kabloyla gelen bilgiyi MAX485 entegresine girişini sağladım. Bu entegrenin çıkışını ise Pic RX bacağına bağladım.

Biraz PIC mikrodenetleyiciden de bahsetmek gerekirse; sağlıklı veri transferi için dahili USART modülü olan bir mikrodenetleyici (16f877, 16f628a gibi..) kullanmanızı öneririm.
Max485’in 1 numaralı bacağını mikrodenetleyicimin Rx ucuna bağladım. burda iki önemli husus daha var; Eğer veri almak istiyorsak 4 numaralı bacağı toprağa, veri göndermek istiyorsak, 4 numaralı bacağı 5V’a bağlıyoruz. Diğer husus ise Rx+ ve Rx- uçları. Pc tarafında bulunan çevirinizin Tx+ ve Tx- uçlarını Max485’in Rx+ ve Rx- uçlarına bağlıyoruz. Bir ters bağlama durumunda ki ben bağladım ve gördüm; alaksız alakasız karakterler alırsınız ki bu da haberleşmede hiç istemediğimiz bir şey.
Max 485’in 6 ve 7 nolu uçları arasına da 120 ohm veya onun işini görecek bir direnç koymayı unutmayalım.
Bunları yaptıktan sonra normal Rs-232 ile Rs-485 arasındaki farkı ortadan kaldırıyorsunuz ve elinizde uzun menzilli bir Rs-232 protokollü bağlantı oluyor. Pc tarafında kullandığınız programlama dilinde ve mikrodenetleyici tarafında kullandığınız programlama dilinde hiç bir farklılık söz konusu değil.
burakalakus

View Comments

  • Mesajı tabii ki yayınlaman için göndermedim. O "de" yi düzeltesin diye yazdım, biraz esprili yaklaşayım dedim. Art niyet arama.
    Ayrıca verdiğin emekler için de kutlarım Eminim ki birçok kişi bunlardan faydalanıyordur.

    • Çok teşekkürler ücretsiz editör hizmetin için. Düzeltmeyi yaptım. Aslına bakarsan o cümleyi tamamen kaldırsam daha da güzel olurdu ama de yi düzeltmeyi tercih ettim.

  • Merhabalar
    Ben itü ieee öğrenci klübü öğrencisiyim, Biz projekent adı altında türkiyenin ar-ge ve grişimcilik temalı en büyük etkinliğiniz yapıyoruz. 5,6,7 nisan da itü ayazağa kampüsü süleyman demirel kültür merkezinde gerçekleşecek bu etkinlik: yarışma, sunumlar, eğitim gibi kısımlarından oluşmaktadır. Sunumlarımızda 5,6 nisanda Baybars altuntaş, Alphan manas, Erdem Taylan ve Serdar kuzuloğlu yer alacak. Eğitimimiz ise, youtholding yönetim kurulu tarafından (emrah kaya,aslı caner, begüm kabataş ) 7 nisanda gercekleşecek.
    Bunun yanında öğrenci ve şirket projelerinin yanısıra üniversite araştırma merkezlerinin projeleri ve görsel materyallerinden oluşacak bir fuar alanı oluşturuyoruz. Sizi de projelerinizi bu etkinlikte sergilemek ve etkinliğimize katılmak ve sizlerle tanışmak için etkinliğimize davet ediyoruz.Günlük ortalama 750-1000 katılımcı bekliyoruz.
    Detaylı bilgi için http://www.projekent.org 'u ziyaret edebilirsiniz.
    Geri dönüşünüzü bekliyoruz.
    İyi çalışmalar.

Recent Posts

Geeklink Homekit Entegrasyonu

Geeklink Homekit Entegrasyonu Read More

5 sene ago

Linux Timezone Değiştirme (RHEL / CentOS)

Linux Timezone değiştirme işlemini komut satırından kolaylıkla yapabilirsiniz. Tüm bölgeler için timezone bilgileri /usr/share/zoneinfo/ altında saklanır. /etc/localtime ise zoneinfo altındaki… Read More

5 sene ago

Avaya SAL Gateway

Avaya SAL Gateway (Secure Access Link), Avaya tarafından ürünlerine uzaktan destek vermek için kullanılan bir uzak bağlantı çözümü. Read More

5 sene ago

Fping Komutu ve Kullanımı

Ping, işletim sisteminden bağımsız en çok kullandığımız komutlardan biri. Ağ erişim problemlerinde sorunu izole etmeden tutun da bir cihazın çalışıp… Read More

5 sene ago

Manchester Kodlaması Nedir?

Haberleşme birden fazla paydaş gerektirir ve tıpkı bir orkestra gibi uyumlu olması şarttır. Nasıl müzikte bas gitar davul "kick"iyle uyumlu… Read More

5 sene ago

SSH Key ile Şifresiz ve Güvenli Sunucu Erişimi

Bilgi işlem sektöründeyseniz özellikle gün içinde bir çok farklı Linux/Unix sunucuya erişiminiz varsa şifre hatırlamak, bunları saklamak, hem zulüm hem… Read More

7 sene ago